Es el mejor momento para comprar una casa

És el millor moment per comprar una casa?

Encara que s’estima que pot haver-hi un descens del 2 % en el preu dels habitatges per al 2024, aquells que planegen comprar assumint una hipoteca es trobaran davant d’un compromís difícil d’honorar.

Estan realment baixant els preus dels habitatges a Espanya?

Des de finals del 2022, les transaccions en el sector immobiliari van començar a tenir un descens respecte a la última dècada.

La inflació, la pujada dels tipus d’interès i la poca oferta de crèdits són les principals raons per les quals han disminuït les compravendes d’habitatges a Espanya i s’ha donat un petit ajust de preu en aquest mercat.

Tot i així, la demanda segueix sent tan alta i l’oferta tan escassa que això no permet que els preus caiguin.

És el millor moment per comprar una casa?

La inversió estrangera és la principal raó per la qual el sector immobiliari a Espanya segueix estant en un dels seus moments de major demanda. I és que invertir capital en el mercat d’habitatges d’aquest país, sens dubte, és rendible.

Ara bé, la realitat per al ciutadà comú és diferent: la inflació li resta capacitat d’estalvi a les llars i, en conseqüència, potencial d’endeutament.

També redueix la cartera de candidats ideals per assumir un préstec. Mentre que l’augment dels tipus d’interès fa que els crèdits hipotecaris siguin més costosos.

Tot això fa que les motivacions i possibilitats de compra variïn segons les particularitats de cada cas. No obstant això, volem donar-te alguns punts clau a tenir en compte perquè tu mateix puguis avaluar què és el que més et convé.

Sabies què?

Actualment, és molt més car llogar que comprar.

Els preus no cauran a curt termini

Suposant que tens capacitat d’endeutament i un capital base per invertir en un habitatge, pots comprar ara en lloc d’esperar, ja que els preus a mitjà termini es mantindran estables o cauran una mica i sempre estaran per sobre de la inflació.

Els lloguers seguiran pujant

Part de la dinàmica de la inflació és que els lloguers augmentin. Si ara estàs vivint de lloguer, el més probable és que et compensi comprar un habitatge, ja que el que destines al pagament de la renda pots invertir-lo en amortitzar quotes de la hipoteca.

Tingues en compte els ajustos d’interès

Ara mateix, l’interès per hipoteques variables està al voltant del 4 %. Si aconsegueixes una hipoteca fixa del 3 % és millor comprar ara en lloc d’esperar que aquest habitatge perdi el 35 % del seu valor en 6 mesos.

Vés-ho en números: un habitatge d’uns 200.000 €, amb una hipoteca fixa del 3 % a 30 anys, tindrà un interès aproximat de 70.000 €. Si el preu de l’habitatge no tindrà una depreciació similar a curt termini, segueix sent rendible comprar ara.

El preu no ho és tot

A més d’aconseguir un preu ideal, també és important que tinguis en compte aspectes com: eficiència energètica de l’habitatge, reformes i disponibilitat.

Si estàs decidit a comprar un habitatge nou, has de saber que l’oferta és reduïda. Aquest tipus d’habitatges es comercialitzen en plànols, així que pràcticament tot el que s’està construint ja està venut.

En el cas dels habitatges usats, has de prestar especial atenció als criteris d’eficiència energètica: que tingui un bon sistema d’aïllament (envolupant tèrmic, finestres i portes), en cas contrari, hauràs de pagar més per tenir una climatització adequada.

Un altre aspecte a tenir en compte amb els habitatges usats és la quantitat de reformes que necessitaran per estar adequats als teus criteris d’habitabilitat. Pensa que en un context d’inflació tant la matèria primera com la mà d’obra s’encareixen.

I, finalment, no descartis comprar un habitatge a les afores. Les perifèries sempre tindran millors preus. El més important a tenir en compte és que tinguis vies de transport accessibles que et portin als punts concèntrics.

Pressupost online